Kategorie

Suszarka do pyłku 4 kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Suszarka do pyłku 4 kg

Suszarka do suszenia obnóży pyłkowych ( 4 kg ) / Chamber for pollen drying, 4 kg

Więcej szczegółów

W20410

2 090,00 zł

» Wymiary zewnętrzne: 46 x 44,5 x 70 cm
» Regulator temperatury
» Ilość szuflad: 6 szt
» Wymiar szuflad:
4 szuflady w kształcie trapezu

      » głęb. 27 cm, szer. 36 cm, wys. 3 cm


2 szuflady

      » głęb. 21,5 cm, szer. 37 cm, wys,.3 cm

      » Średnica oczka w szufladzie: 1 mm

      » Materiał (szuflady): stal nierdzewna kwasoodporna 0H18N9


» Elektroniczny regulator temperatury z cyfrowym wyświetlaczem (zakres temp. 30°C - 55°C)
» Możliwa dekrystalizacja miodu.

Suszenie pyłku:
Suszenie pyłku powinno odbywać się w temp. 35°C- 40°C (ważne jest, aby pyłek nie został przegrzany,
ponieważ podobnie jak miód, traci on swoje właściwości przy temperaturze powyżej 40°C).
Pyłek przeznaczony do suszenia należy umieścić w szufladach.
Grubość warstwy nie powinna przekraczać 1 cm.
Po przesuszeniu wstępnym pyłek można zsypać w warstwę o grubości 2-3cm.
Zaleca się kilkakrotne przemieszanie w ciągu dnia warstw pyłku, szczególnie w pierwszej fazie suszenia.
Proces suszenia pyłku trwa od 1-3 dni, w zależności od wilgotności.
Dobrze wysuszone obnóża pyłkowe tworzą twarde, suche bryłki, których nie można rozgnieść "w palcach."
Zawartość wody w wysuszonym pyłku nie może przekraczać 6%.
Pyłek po wysuszeniu powinien być przechowywany w szczelnym naczyniu, w suchym, chłodnym miejscu.